Uitslag Eierenwedstrijd 9 April 2017 in de Leidse Vaart

Hans Turenhout wint de Eierenwedstrijd.

 

1 keer per jaar wordt er een wedstrijd gevist die eigenlijk nergens om gaat. Puur en alleen om de gezelligheid en dat op de zondag voor Pasen. Dan vissen we een wedstrijdje op onze eigen steigers in ons “eigen water” met als prijzen eieren.
Zo ook zondag 9 april 2017. Om 7 uur de loting met 16 deelnemende vissers. Het mooie van deze wedstrijd is dat je ook eens mensen langs de waterkant ziet die ik als verstokte wedstrijdvisser, normaal gesproken niet tegen kom, omdat ik niet mee kan doen met de 55+ competitie. Het jammere van deze wedstrijd is dan weer dat een flink aantal echte wedstrijdvissers hier niet aan meedoen, juist omdat het nergens om gaat.
Toch houden we deze wedstrijd er gewoon in, omdat het gewoon leuk is.
Om 7 uur beginnen we met de loting, hoewel nog niet iedereen aanwezig is.
Men staat te popelen om te beginnen en heeft geen geduld meer. In dit water is het ook weer belangrijk om de kop- en staartstek te trekken en die zijn er al gauw uit. Vrolijke gezichten bij diegene die deze nummers getrokken hebben. Dat betekent meestal veel eieren.
Om 8 uur beginnen we met de 4 uur durende wedstrijd. Je ziet veel vaste stokken, maar toch ook menig pickertje komt tevoorschijn op dit ca. 20 meter brede water.
Met deze pickers gaan ze proberen om “de Loetie”te vangen. Deze Loetie is de plaatselijke naam voor de Zeelt, die hier bijna iedere wedstrijd wel weer gevangen wordt. Natuurlijk niet iedere keer dezelfde, maar bijna iedere wedstrijd gevist in dit water wordt er wel 1 of meerdere gevangen.
Zelf heb ik gekozen voor de vaste stok. Een van de weinige keren dat ik de vaste stok pak. Het blijft toch een mooie visserij zo met die stok. Het is een taaie visserij vandaag. Zelf pak ik met regelmaat een visje, klein weliswaar, maar ze worden gevangen, terwijl ik om mij heen de mannen met de picker hoor klagen, dat ze geen enkel teken van leven zien.

Zo rond 10.30 is er redelijk wat kabaal langs de waterkant en zien we ineens 2 (paas) hazen over de weg rennen, met gevaar voor eigen leven, gezien de drukte met wielrenners en belangstellenden. Hilariteit alom natuurlijk.
Zij hebben voor iedere visser een lekker gekookt paaseitje bij zich en een kleine snaps. Dit wordt uiteraard zeer gewaardeerd door de vissers.
Het toeval wil dat wanneer zij langs de waterkant lopen dat ook de “Loetie” wordt gevangen.
Als bij mij even later de regelmaat van de te vangen vis eruit gaat, worden om mij heen met de picker toch enkele mooie platte gevangen, wat natuurlijk meer wicht in de schaal oplevert  als al die kleine vis.
Om 12 uur gaat we op pad om de gevangen vis te wegen en zien we dat op enkelen na iedereen vis heeft. Natuurlijk de een meer als de ander, maar als je Hans Turenhout langs de waterkant hebt dan weet je dat je een geduchte tegenstander aan hem hebt. Ook vandaag wet hij met de stok 4530 gram te vangen en gaat hij als winnaar naar huis met 60 eieren. Gelukkig heeft hij een aantal zoons die wat eieren wel aan kunnen. In het andere vak wint Sjaak Witteman met 2 platten en een gewicht van 2810 gram het vak en ook hij gaat met 60 eieren naar huis. Weer een gelukkig man.
DE ORGANISATIE DANKT DE PAASHAZEN VOOR LEUKE GESTE.